meer criteria

 

Herstellingen aan een huurwoning: wie betaalt de rekening?

Stel, je huurt of verhuurt een woning en er duikt een probleem op: de kraan lekt, er is een tegel losgekomen of veel ingrijpender, het dak moet worden hersteld. Wie moet dan de kosten van de herstelling voor zijn rekening nemen? De huurder of de verhuurder?

 

Als verhuurder moet je alle herstellingen uitvoeren die te maken hebben met de structuur van het gebouw, de ruwbouw en de uitrustingen die noodzakelijk zijn om de woning te kunnen gebruiken. Het herstellen van het dak bijvoorbeeld is dus voor rekening van de verhuurder. Bovendien sta je als verhuurder ook in voor het uitvoeren van herstellingen die te wijten zijn aan ouderdom of overmacht.

 

Huurdersherstellingen

 

De huurder van zijn kant is dan weer verplicht om de zogenaamde huurdersherstellingen uit te voeren. Het gaat hier dan om minder grote, vaak voorkomende herstellingen die ontstaan door het gebruik van de woning. Het herstellen van een losgekomen tegel of een lekkende kraan zal door de huurder moeten gebeuren. De huurder is bovendien verplicht om herstellingen uit te voeren die te wijten zijn aan zijn eigen fout.

 

Van deze wettelijke regeling kan in geval van woninghuur niet worden afgeweken. Indien er een probleem opduikt, dan doe je er als huurder wel goed aan om de verhuurder zo snel mogelijk op de hoogte te brengen. Zo kan de verhuurder onmiddellijk ingrijpen en de schade beperken. Doe je dat niet, dan kan de verhuurder strikt gezien een vergoeding eisen voor de bijkomende schade die hierdoor is ontstaan.

 

 

Vakantiewoning of tweede verblijf kopen: waar let je best op?

Je bent deze zomer op reis op je favoriete vakantiebestemming. Je passeert een huis dat te koop staat, het vakantiehuis van je dromen! Een chalet in de Provence, een strandhuisje in de Caraïben, een appartement in Spanje of aan de Belgische kust: je wil het kopen zodat je jaarlijks met je gezin kan terugkomen. Of je koopt het als investering om te verhuren.

We willen je zeker niet afschrikken of betuttelend overkomen, want je leeft maar één keer. Dus, als je kan, ga ervoor! Maar wat zijn de valkuilen? Zitten er addertjes onder het gras?

Ons eerste advies: beslis niet te impulsief!

Je bent in volle vakantiestemming, dus ga niet te snel te werk. Laat er indien mogelijk thuis nog wat tijd over gaan om naar de bank te gaan, om te bekijken of je je vakantiehuis wel kan veroorloven. Plan meerdere bezoekjes in zodat je de staat van het huis kan checken en dubbelchecken. Let op voor (te) lage prijzen: meestal staan die gelijk met gebreken.

Vergunningen, attesten en lokale wetgeving.

De vergunningen of attesten die je moet voorleggen, lopen ongeveer gelijk met België. Uiteraard zijn ze afhankelijk van land tot land én kunnen ze zelfs veel uitgebreider zijn. We zetten er alvast een aantal op een rijtje:  

 • Bodemattest: dat bevat cruciale informatie over de grond. Want wat als achteraf blijkt dat de grond vervuild is?
 • Kadastraal uittreksel: hoe is de woning of het appartement kadastraal gekend?

 • Stedenbouwkundig uittreksel: is het pand wel vergund en/of is het beschermd?

 • EPC of energieprestatiecertificaat: dat geeft je een idee over de energiezuinigheid.

 • Keuringsbewijs van de elektrische installatie: is deze wel gekeurd? En zo niet, welke kosten moet ik inschatten?

 • Watertoets: ligt de woning in een overstromingsgebied of niet?

Administratieve documenten ter plaatse zijn uiteraard in de taal van het land. Laat ze zeker vertalen en/of nalezen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een verkoopovereenkomst moet immers gesloten worden in de officiële taal van het land. Zo niet, kan die nietig verklaard worden. Dat is in België niet anders.

Bekijk heel nauwkeurig de wetgeving ter plaatse. Hoe zit die in elkaar qua lokale belastingen, gemeentebelastingen, enzovoort? In sommige landen mag je bijvoorbeeld je geld niet terug uit het land meenemen als je na een tijd de vakantiewoning opnieuw verkoopt.

Informeer je goed naar de aankoopprocedure en de aankoopkosten, want die kunnen heel sterk uiteenlopen.

Een vakantiewoning om te verhuren: enkele tips.

Probeer nooit volledig afhankelijk te zijn van verhuur om je huis te bekostigen. En controleer of je eigenlijk wel mag verhuren. Ook check je best de lokale wetgeving voor belastingen op extra inkomsten. Verhuren brengt formaliteiten mee: plaatsbeschrijving, huurcontract, huurwaarborg, registratie, … We raden je aan om die door een lokaal vertrouwenspersoon te laten opmaken. Promoot je vakantiewoning via erkende makelaars en websites. Schenk wel de nodige aandacht aan de commissies die gevraagd worden.

Extra kosten om in rekening te brengen. 

 • Ben je van plan om vaak naar je buitenverblijf te reizen, hou rekening met transportkosten, vliegtickets, péages, vignetten, enzovoort.

 • Koop je een chalet in een vakantiepark? Die rekenen vaak extra kosten voor het onderhoud van gemene delen, zoals paden, zwembad, grasperkjes, …

 • Laat je ook beschermen met de nodige verzekeringen tegen lokale, extreme weersomstandigheden en inbraak.

 • Is je tweede verblijf aan vernieuwing toe of wil je een stuk bijbouwen? Check op voorhand de kosten van lokale aannemers, die kunnen anders zijn dan hier.

 • Hou rekening met valutaverschillen in landen waar geen Euro’s gelden.

Dan rest er ons verder niets meer dan je een fantastische vakantie te wensen. Als je je droomvakantiehuis vindt én je houdt onze tips een beetje in gedachten, dan kan je er alleen maar leuke tijden in beleven! Heb je alsnog vragen of hulp nodig, we staan steeds klaar met een woordje advies.

Geert, Gilles, Annouschka en Nicolas,

Het Team van Immobiliën Crevits

 

PS: Wij laden onze batterijen ook even op tijdens onze verlofperiode van 17 t.e.m. 30 juli. Vanaf augustus staan we terug paraat!