Nieuws

Grondwettelijk Hof vernietigt Turteltaks

Het Grondwettelijk Hof vernietigt de Vlaamse Energieheffing, beter bekend als de Turteltaks. Voor 2016 en 2017 blijft hij wel behouden, om rechtsonzekerheid en administratieve moeilijkheden te vermijden. Dat meldt persagentschap Belga.

Onder meer Test-Aankoop en oppositiepartij PVDA vochten de taks aan voor het Grondwettelijk Hof, op grond van discriminatie en bevoegdheidsoverschrijding. De consumentenorganisatie spreekt alvast van 'een overwinning voor de consument'.

Storm van protest
De zogenaamde Turteltaks, een bijnaam die in het leven werd geroepen door de PVDA, is een energieheffing die voormalig Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) op 1 maart 2016 invoerde om de schuldenberg die was ontstaan na het massaal toekennen van groenestroomcertificaten sinds 2002, te verlichten. De omvang van de taks is afhankelijk van het verbruik van de gezinnen. Voor een gemiddeld gezin gaat het om 100 euro per jaar extra, maar voor grote verbruikers kon het bedrag zelfs oplopen tot 770 euro.

De Turteltaks veroorzaakte een storm van protest en leidde uiteindelijk tot het opstappen van Turtelboom als minister. Turtelbooms opvolger als Vlaams energieminister Bart Tommelein schaafde het voorstel later wel bij, waardoor het maximumbedrag naar 290 euro daalde.

Alternatief voor schuldenput
Na de uitspraak van het Grondwettelijk Hof wil Tommelein de mensen 'geen blaasjes wijsmaken: met het verdwijnen van de energieheffing verdwijnt de schuld van 2 miljard euro uit het verleden noch de engagementen van jaarlijks minstens 1,2 miljard euro die in het verleden zijn aangegaan en nog jaren blijven lopen'.

De liberaal waarschuwt dat er een alternatieve oplossing zal moeten komen om de schuldenput te dichten. 'De energie-omslag kost geld.'

Draagvlak
Zonder iemand bij naam te noemen, besluit Tommelein met kritiek op de vorige Vlaamse regering. Zo heeft hij het over de 'vergissing' om de energiefactuur 'kunstmatig te bevriezen' en niet op tijd de oversubsidiëring aan te pakken. Liever had Tommelein gezien dat - 'zoals in Duitsland' - eerst een draagvlak was gezocht en de kost van hernieuwbare energie ook meteen was doorgerekend.

Bron: Knack.be