Nieuws

20-03-2019

Hout stoken binnenkort verboden?

Een houtkachel heeft tal van voordelen. Denk maar de geboden warmte en sfeer maar ook aan de lage kostprijs in gebruik. Toch lijkt het erop dat houtverwarming ten dode is opgeschreven. Onze Franstalige collega’s van Le Soir brachten het nieuws naar buiten.

 

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaat als eerste de strijd aan met dit type verwarming. Het argument: tijdens de verbranding stoot het hout veel fijne deeltjes uit en dus mag het niet in geval van een verontreinigingspiek (tenzij er geen andere alternatieven zijn). Bovendien wil de regio verwarmingssystemen op hout volledig verbieden vanaf 2021

 

Is het einde in zicht?

 

Niet noodzakelijk. De vooruitgang die de fabrikanten van kachels en dergelijke verwarmingstoestellen hebben geboekt, maakt het vandaag de dag mogelijk om de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens de verbranding aanzienlijk te verminderen. Test-Aankoop heeft ook aangetoond dat het rendement sterk is gestegen, van ongeveer 50% tien jaar geleden naar 80 of zelfs 90% vandaag. Vooral pelletkachels zijn tegenwoordig uiterst efficiënt en stoten zeer weinig schadelijke stoffen uit.

 

Hernieuwbare energie

 

Weet dat hout een positieve invloed kan hebben op het milieu. Als het uit regenereerbare bossen komt, is de verbranding ervan CO2-neutraal. De CO2-uitstoot wordt tijdens die verbranding namelijk gecompenseerd door de absorptie van dit gas door bomen tijdens hun groei. De doelstelling van Europa om 20% hernieuwbare energie te bereiken, kan dus gegarandeerd worden dankzij… hout! Zeker in Wallonië, dat over sterke en groeiende reserves beschikt.

Bron: Immovlan.be