Nieuws

Stijgende vraag naar woonkredieten door lage rente

Tijdens het afgelopen trimester werden opnieuw bijna 70.000 hypothecaire kredieten gesloten voor een totaalbedrag van meer dan 8 miljard euro. Dat betekent een stijging met 5,1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het merendeel van de kredietnemers koos hierbij voor een vaste rentevoet. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). De historisch lage rentevoeten ondersteunen de stijgende vraag naar hypothecair krediet.

Ten opzichte van vorig jaar werden meer kredietovereenkomsten gesloten voor de aankoop (+1.904, hetzij +5,9%), voor de bouw (+1.303, hetzij +17,8%) en voor de aankoop + renovatie van een woning (+122, hetzij +5,5%). Het aantal kredieten voor de renovatie van een woning (-438, hetzij -2,3%) daalde.

Het gemiddelde ontleende bedrag voor de aankoop van een woning steeg in het derde trimester van 2016 tot 153.000 euro. Het gemiddelde bedrag voor een bouwkrediet bleef ongeveer status quo op 154.600 euro.

Vaste rentevoet
In het derde trimester van 2016 kozen opnieuw meer dan 9 op de 10 kredietnemers voor een vaste rentevoet of een veranderlijke rentevoet met een initiële periode van rentevastheid van minimum 10 jaar. Ongeveer 7% van de kredietnemers opteerde voor een veranderlijke rentevoet met een initiële periode van rentevastheid tussen 3 en 10 jaar.

Ivo Van Bulck, secretaris-generaal van de BVK: "De historisch lage rentevoeten ondersteunen de stijgende vraag naar hypothecair krediet. In de context van een stijgend gemiddeld ontleend bedrag voor de aankoop van een woning blijven kredietgevers gaan voor verantwoorde kredietverlening door meer dan ooit rekening te houden met de terugbetalingscapaciteit. Meer dan 9 op 10 kredietnemers kiezen daarom ook voor een vaste rentevoet, en aldus voor de nodige zekerheid wat het bedrag van de terugbetaling betreft.”

Bron: Febelfin