Nieuws

Voortaan boetes voor wie zonnepanelen niet aanmeldt

Eigenaars van zonnepanelen hebben nog tot 1 juni de tijd om die zonnepanelen aan te melden. Midden april startte bevoegd minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) een sensibiliseringscampagne en die loopt eind mei ten einde. Vanaf 1 juni riskeren eigenaar van niet-aangegeven zonnepanelen boetes van 150 tot 20.000 euro.

Bij de start van de campagne waren er 275.000 installaties aangemeld, en Tommelein mikt op 300.000 aanmeldingen tegen eind dit jaar.

Energiefraude
Het aanmelden van zonnepaneleninstallaties bij netbeheerder Eandis of Infrax is verplicht, maar naar schatting één op de zes doet dat niet. "Het is belangrijk om veiligheidsproblemen bij werken aan het net te voorkomen en op elk moment de stabiliteit van de energielevering te kunnen garanderen", motiveert minister Tommelein de registratieplicht. "Wie dat niet doet, betaalt ook geen prosumentenvergoeding en pleegt eigenlijk energiefraude."

Boetes
Die vergoeding voor wie stroom terug op het net stuurt, kost afhankelijk van de netbeheerder ongeveer 100 euro per kW (vermogen van de omvormer). Wie zijn installatie tegen 1 juni niet heeft aangegeven en betrapt wordt, riskeert een boete van 150 tot 20.000 euro. Dat hoogste bedrag geldt voor grote industriële spelers.

Wie zijn zonnepanelen installeerde voor 1 juni 2015 en dus nog groenestroomcertificaten ontvangt, is in orde. Wie de installatie nergens op de factuur ziet, kijkt een en ander het best eens na op www.eandis.be/zonnepanelenmelden of www.infrax.be/zonnepanelenmelden.

(Bron: Belga)