Nieuws

01-08-2018

Wordt stookolie verboden vanaf 2021?

Er komt nog geen algemeen verbod op de verkoop van stookolieketens in 2021 in Vlaanderen, maar enkel bij nieuwbouw en ingrijpende energierenovatie. Dat meldt de woordvoerster van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) maandagavond, ‘om eerdere communicatie te verduidelijken’.

De Belgische Federatie van Brandstoffenhandelaars (Brafco) had zondag nog verbolgen gereageerd op de beslissing van de Vlaamse regering om de verkoop van stookolieketels te verbieden vanaf 2021. De beslissing om verwarming op stookolie te laten uitdoven, zou een vijfde van de gezinnen treffen, ofwel 600.000 gezinnen.

Maar Vlaanderen is niet bevoegd voor zo’n verkoopsverbod, dat is een federale bevoegdheid, In het interfederale energiepact staat dat de verkoop van stookolieketels vanaf 2035 verboden wordt. Vlaanderen wil echter sneller gaan en zal er daarom (via EPB-regelgeving) voor zorgen dat vanaf 2021 stookolieketels bij nieuwbouw en bij ingrijpende energetische renovaties niet meer kunnen, klinkt het het maandagavond in een mededeling van minister Tommelein.

Er komt in 2021 dus nog geen algemeen verbod op de verkoop, benadrukt de minister. ‘We hebben dit reeds verduidelijkt aan de sector en binnenkort zal er een officieel overleg plaatsvinden met hen. Ik sta ook open voor mogelijke alternatieven van de sector zelf om hun producten te vervangen door vormen van hernieuwbare energie’, zegt Tommelein nu.

De minister komt daarmee terug op zijn beslissing, want in zijn eerdere communicatie over de plannen stond duidelijk vermeld dat 'vanaf 2021 de verkoop van nieuwe stookolieketels stopt en er ook geen tweedehandse meer geplaatst mogen worden.'