Dit zijn de duurste en meest betaalbare straten in België.

Met de lente in aantocht op de vastgoedmarkt, een periode waarin er doorgaans veel verhuizingen en verkopen worden opgetekend, stelt Immoweb zijn nieuwe rangschikking van duurste en meest betaalbare straten in de twaalf grootste steden van België voor. Om deze rangschikking op te stellen, analyseerde Immoweb de vastgoedprijzen in de voornaamste Belgische steden, waaronder Gent, Leuven, Antwerpen, Mechelen, Oostende, Brugge, Hasselt, Luik, Charleroi, Namen, Bergen en Brussel.

De resultaten geven de volgende tendensen aan:
Brussel springt in het oog met de vijf straten die gemiddeld de duurste uit de rangschikking zijn. Ze zijn allemaal gelegen in het zuiden van de gemeente Ukkel en in de wijk Vijvers van Flagey: de Kasteeltjeslaan (€ 5.569/m²), de Dalstraat (€ 5.475/m²), de Korporaaldreef (€ 5.439/m²), de Klauwaertslaan (€ 5.373/m²) en de Louis Hymansstraat (€ 5.337/m²).

De hoofdstad wordt gevolgd door Gent en Leuven, waar zich twintig van de duurste straten uit de onderzochte Vlaamse gemeenten bevinden. De top 3 van duurste straten wordt aangevoerd door de Vogelmarkt, met een gemiddelde prijs van € 4.975/m², op de voet gevolgd door twee plaatsen in Leuven: het Monseigneur Ladeuzeplein (€ 4.727/m²) en het Rector De Somerplein (€ 4.726/m²).

Bij de onderzochte Waalse steden (Bergen, Charleroi, Luik en Namen) bevinden de tien duurste straten zich allemaal in Namen, met op kop de Rue Saint-Jean waar de gemiddelde prijs € 2.921/m² bedraagt. De tien meest betaalbare straten zijn dan weer bijna allemaal terug te vinden in Bergen, waar de Rue de la Sablonnière als minst dure straat uit de bus komt, met een prijs van € 1.239/m².

Van de twaalf grootste steden in België heeft Brussel de duurste straten. Hoewel de prijzen zich lijken te stabiliseren, blijft het Brussels gewest heel wat duurder dan de aanpalende gewesten. Volgens de gegevens van Immoweb, die van 1 maart 2024 dateren, bedroeg de gemiddelde prijs per vierkante meter in Brussel € 3.308, tegenover € 2.449 in Vlaanderen en € 1.720 in Wallonië.

De duurste straat van de hoofdstad treffen we in het zuiden van Ukkel aan: de Kasteeltjeslaan, in de wijk Prins van Oranje, dicht bij het Ter Kamerenbos dat bekendstaat voor zijn luxueuse villa's. Deze straat klimt naar de top van de rangschikking door de gemiddelde prijs die op € 5.569/m² wordt geraamd. Om dit in perspectief te plaatsen: de gemiddelde prijs per vierkante meter in de volledige hoofdstad bedraagt in maart 2024 ongeveer € 3.425 voor een appartement en € 3.202 voor een huis.

De tweede plaats wordt ingenomen door de Dalstraat, die door de gemeenten Brussel en Elsene loopt, in de wijk Vijvers van Flagey, met een prijs per vierkante meter van € 5.475. Op de derde plaats zien we, in het zuiden van Ukkel, de Korporaaldreef (€ 5.439/m²), gevolgd door twee straten in Elsene: de Klauwaertslaan (€ 5.373/m²) en de Louis Hymansstraat (€ 5.337/m²).

In Sint-Jans-Molenbeek, waar de gemiddelde prijs € 2.498 per vierkante meter bereikt, zijn het de zones langs het kanaal die zich onderscheiden door hun hoge prijzen. Hier noteren we voor de Koolmijnenkaai en de Groene Hondstraat tarieven die rond de € 3.000 per vierkante meter schommelen. In deze gemeente vinden we ook de meest betaalbare straten van de stad. In Anderlecht klimmen de prijzen het hoogst in de wijk Neerpede, op de grens met Dilbeek, met € 2.859 per vierkante meter in de Bietenstraat.

In het oosten van de hoofdstad, in Sint-Lambrechts-Woluwe, liggen de prijzen het hoogst langs de Tervurenlaan, dicht bij de metrostations Montgomery en Joséphine-Charlotte, waarbij de Lommerlaan de duurste straat is: € 4.172/m². In Sint-Pieters-Woluwe zijn de Fazantenparklaan en de Lotharingenlaan, in het zuiden van de gemeente, de duurste straten, met respectievelijk € 4.750 en € 4.626 per vierkante meter.

Meer in het noorden, in Schaarbeek, bevindt het duurste vastgoed zich in de buurt van de Vergotesquare en de Brand Whitlocklaan. In Evere moet u voor de duurste straten dan weer in de buurt van de Genèvestraat zijn. In Jette bevinden de drie duurste straten zich in de wijk de Tuinen van Jette. In Ganshoren tot slot zijn dit de straten rond het Kasteel de Rivieren.