Minister Van Quickenborne hervormt notariaat: kosten bij aankoop woning dalen met gemiddeld 25 procent

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil het notariaat grondig hervormen. Daardoor zullen de notariskosten voor een aantal akten drastisch dalen, onder meer bij de aankoop van een woning. Daarnaast wordt de factuur voor de consument transparanter en wordt het statuut van notaris gemoderniseerd zodat het beroep aantrekkelijker wordt voor beginners.

Een gepeperde factuur, gebrek aan transparantie voor de consument en een verouderde regelgeving: dat blijkt uit een studie over het notariaat van het Prijzenobservatorium. Daarom komt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) met hervormingsplannen voor de sector. Wie bijvoorbeeld een woning wil aankopen, zal dat ook voelen. "Dit is de belangrijkste hervorming van het notariaat van de laatste 70 jaar", zegt Van Quickenborne. "We kiezen voor lagere tarieven, meer transparantie en rechtszekerheid, betere voorwaarden voor startende ondernemers en een modern statuut."

Voor de aankoop van een woning van zo'n 232.000 euro zullen de notariskosten dalen met zo'n 25 procent omdat zowel de tarieven voor het ereloon als voor de administratieve kosten dalen. Dat is goed voor een bedrag van 1.102 euro. Het moet wel gaan om de enige woning die de koper bezit en hij moet er zelf in wonen. De daling van de notariskosten verkleint naarmate de woning die je koopt duurder is. Voor een woning van zo'n 450.000 euro is er nog altijd een voordeel van 574 euro, maar voor een woning van 800.000 euro zal je iets hogere kosten moeten betalen.  

De hervorming moet volgens minister Van Quickenborne ook bijdragen om de woningprijzen te drukken. Dat vertelt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Het is vandaag absoluut de uitdaging om ook jonge mensen die een woning willen kopen te helpen. De registratierechten zijn al verlaagd", aldus de minister. 

Inspanning van notarissen

Volgens de federatie van notarissen vergt deze hervorming een aanzienlijke inspanning van de notariskantoren. "Bovendien is het notariaat een heterogene groep. In die zin zal deze hervorming op sommige kantoren meer impact hebben dan op andere. Denk maar aan kleine kantoren in gebieden waar de vastgoedprijzen het laagst zijn", zegt Jan Sap, Directeur-generaal van Fednot. 

Om te vermijden dat een aantal kantoren zwaar in de problemen komt, voorziet de federatie van notarissen een intern solidariteitsmechanisme. "Op die manier wordt de financiële impact verdeeld over alle kantoren van het land. Wat de precieze impact zal zijn, gaan we goed moeten opvolgen. Zeker ook als het gaat om notarissen die net aan de slag zijn gegaan", aldus Sap. Om de inkomstverliezen te compenseren worden de notariskosten op miljoenenwoningen wel duurder, legt de minister in "De ochtend" uit. 

(Bron: VRTnws)